Draagzakken vs draagdoek

Als je net start met dragen is het ontzettend moeilijk om te bepalen welk systeem er bij jou past. 
Een draagdoek lijkt enorm ingewikkeld en er zijn zo veel draagzakken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 
Ik zal je met dit artikel een eind op weg helpen. Mocht je dan nog vragen hebben, schroom niet om ze me te stellen.

 

Draagdoek; 
Een draagdoek past altijd en kent vele voordelen. Doordat je de draagdoek zelf knoopt, kun je hem perfect op maat maken voor jou en je kindje. Heel veel ouders denken dat het knopen erg moeilijk is, maar dat is echt niet het geval. Ik garandeer je, dat je na een consult met mij, je draagdoek geheel veilig en vertrouwd kunt omknopen. 
Een draagdoek gaat lang mee, echter is er vaak één kleine 'maar'; Als je kindje heel klein is, is een dunnere draagdoek erg fijn. Zodra hij zwaarder wordt draagt het comfortabeler in een dikkere draagdoek. Kijk over meer informatie over doek-eigenschappen vooral even bij  www.draagmemmie.jouwweb.nl/blog/blends

Binnen de draagdoeken heb je 2 verschillende types; de geweven doek en de rekbare doek. 
Het verschil zit hem in de stof. Een geweven doek is stugger en rekt nauwelijks, terwijl een rekbare doek erg soepel is en veel rek heeft. De rekbare doek wordt veelal gebruikt bij kleine baby'tjes en kun je op maar één wijze gebruiken. Let op, een rekbare doek gebruik bij voorkeur liever NIET bij een prematuur geboren kindje. 
De geweven doek is van alle markten thuis, je kunt iedere denkbare knoop hier mee uitvoeren en is geschikt voor alle leeftijden. De geweven doek is er in verschillende varianten zoals ik in het onderwerp Blends heb beschreven. 
Van een geweven doek kun je ook een ringsling kopen, Dit is een geweven doek met ringen waarmee je heel prettig kunt heupdragen. 

 

Draagzak;
Binnen de draagzakken heb je ook verschillende sub categorieën. Ik zal ze hieronder per maat beschrijven, maar je kunt ze ook onder verdelen in de types draagzakken (full buckle, half buckle, mei tai) De fabrikant zal schrijven over het maximaal aantal kilo's, maar wij spreken liever over broekmaten voor het uitzoeken voor de juiste maat draagzak. Ik zal spreken over dragers voor newborns, baby's, peuters en schoolkinderen. 

Newborndragers; 
Deze dragers passen mooi vanaf broekmaat 50 (soms maat 44) tot ongeveer 74-80 en zijn daardoor enorm geschikt voor een pasgeboren kindje. Fijne dragers voor een newborn zijn; 

- Marsupi
- Bondolin0
- Storchenwiege
- Manduca
- Kokadi flip
- Mei tai
- Tula free to grow

 

Babydragers:
Deze dragers passen veelal mooi vanaf maat 68 tot maat 86. Ze zijn daarom heel erg geschikt voor baby'tjes die al ietsje groter zijn. Soms kun je bij deze babydragers een insert kopen, in míjn ogen is dit een compromis en niet ideaal voor de baby. Fijne babydragers zijn: 

- Tula baby
- Ergobaby
- Emeibaby
_ Kokadi
- Easyfeel baby
- Didymos; didyklik
- Pure baby love drager
- Boba 4g
- Isara
- babylonia flexia
- Bykay

 

Peuterdrager: 
Een draagzak voor een peuter (vaak omschreven als toddler drager) start meestal vanaf broekmaat 92. Het is afhankelijk van de draagzak hoe lang het kindje hier nog mooi in past. Echter is de volledige knie tot knie ondersteuning bij grotere kindjes niet meer heel erg nodig. Let er wel op dat het voor je kindje prettig zit en niet knelt, want dan is de drager écht te klein. 
Fijne peuterdragers zijn: 

- Tula toddler
- Easyfeel toddler
- Wompat pré scool
- Beco toddler
- Isara toddler
- Isara the one
- Rose and rebellion toddler
- Bykay click carrier toddler

 

Kleuterdrager: 
Deze draagzakken hebben veelal een verschillende startmaat, maar hebben één ding gemeen. Ze zijn bedoeld voor de grotere kindjes

- Easyfeel préschool; vanaf 110
- Rose and rebellion préschool

 

Ik heb bewust niet álle draagzakken opgenoemd, dit om het 'bomen-bos-verhaal' te voorkomen. Het zijn er enorm veel en per jaar komen er ook heel veel nieuwe dragers bij. Mocht je een drager zien waarbij te twijfelt of deze ergonomisch is dan mag je altijd even contact met me opnemen. Een goede ergonomische drager kun je herkennen aan de volgende punten: 
- zacht rugpand
- brede zit; geeft ondersteuning van knie tot knie
- je kindje wordt over zijn gehele ruggetje, tot aan zijn nek, ondersteunt.
- het volgt je kindje in zijn natuurlijke houden en forceert niets. 
- de ademweg is altijd vrij
- het zit voor jou ook fijn. 

 

Dan rest mij alleen nog om jou heel veel succes te wensen met het maken van je keuze en om je alvast heel veel draagplezier te wensen!

Liefs
Draagmemmie