Dragen tijdens warmte of kou

 

Een vraag die veel gesteld wordt is wat je je kindje aan doet als je hem of haar draagt. In de zomer mag het niet te warm, in de winter wil je niet dat je ukkepuk het koud krijgt. Maar hoe zorg je hier nou voor én hoe weet je of je kindje te warm of te koud is?


Nu is hier een heel handig schema van. (zie foto)
In dit schema staat heel mooi beschreven wat je je kindje bij welke temperatuur aan (of uit) kunt trekken. Onderkoeling is een risico, maar oververhitting óók. De juiste temperatuur is voor je kindje dus heel belangrijk. 

Hoe kun je aan je kindje zien dat het te warm of te koud is? 
Als je kindje heel warm is, wordt het erg rood in het gelaat, zal het gaan transpireren en hoogstwaarschijnlijk gaan protesteren in de doek of drager. Hij geeft aan dat hij zich niet prettig voelt. Als jij in zijn nekje voelt zal dit warm en plakkerig aanvoelen. 
Je haalt je kindje dan uit de doek of drager en laat hem even afkoelen. Eventueel doe je hem (of haar) wat kleertjes uit. 
Een te koud kindje zal blauwe lipjes krijgen en ook ongemak aan geven. Maar dit hoeft niet! Als je in zijn nekje voelt zal dit heel koud aan voelen. Het wordt tijd om je kindje uit de draagdoek of drager te halen en hem meer kleertjes aan te doen of om een extra laag over jullie heen te gaan dragen. 

Hou bij het voelen in het nekje van je baby altijd rekening met je eigen temperatuur. Naast dat het voor je kindje niet fijn is om jouw koude vingers in zijn nekje te krijgen, kun jij minder betrouwbaar zijn temperatuur 'meten'. Omdat jij hele koude handen hebt, zal je kindje eerder warm voelen. Als jij warme handen hebt zal je kindje eerder koud aanvoelen. Bij twijfel blijf je je kindje observeren en als de twijfel niet weggaat haal je je kindje uit de doek of drager!

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje warm te houden.
– Draagcover; een soort zak die je over je kindje en onder je jas aan kunt doen om je kindje te beschermen tegen regen en kou.
– fleecevest; een speciaal vest met een insert die je als jas aan doet en waar je kindje onder komt. Niet geschikt voor de winter, tenzij je er zelf een jas over heen doet.
– draagjas; een jas die is ontworpen voor de dragende moeder (of vader) met extra ruimte voor het kindje en ‘inkepingen’ op de buik of rug waar het hoofdje van het kind door heen kan.
– draagponcho; een fijne gehaakte poncho die je over jezelf en je kindje heen kunt doen.
– dekentje; een goedkoop alternatief is om een fleecedekentje om je kindje heen te knopen terwijl hij/zij bij je in de doek of drager zit. Ik heb op mijn facebooksite hier een goed voorbeeld van.


Het gaat er om wat jullie prettig vinden. Het ene kindje is sneller warm dan het andere kindje. Door in het nekje zijn temperatuur te blijven controleren kun je veel ellende voorkomen. Wij zijn enorme koukleumen dus ik droeg mijn kindje in de winter vaak in een teddyberenpakje mét een draagjas er overheen. Maar dit kan voor jouw kindje natuurlijk veel te warm zijn. Mijn advies is vooral om te kijken wat jou kindje prettig vindt en hem in de doek/drager goed in de gaten te houden. En natuurlijk is een mutsje bij extreme kou ook geen overbodige luxe bij je kindje.
De ene doek is ook ‘warmer’ dan de ander. Zo is een wollen doek vele malen warmer dan een dunne katoenen doek. Ook iets om over na te denken.

Tips;
* De H&M had altijd van die colletjes die je onder de jas kon doen. Dan blijft het nekje lekker warm en heb je geen last van de lange lappen stof van de shawl.
* Denk om de scherpe delen van je jas (rits, knopen, etc) Het zou zonde zijn dat je je doek of drager beschadigd.
* Als je je kindje een onesie aan doet, denk er om dat hier geen voetjes/sokjes aan vast zitten óf dat dit pakje veel te groot is. Anders ‘trek’ je de voetjes om hoog en/of komt er veel spanning op de beentjes te staan en dat is voor je kindje niet prettig.
* een pakje of jasje van teddyberen stof is vele malen prettiger in de doek dan een gladde stof zoals een ski-pak. Gladde stof gaat glijden en maakt het knopen lastig.


Maar bovenal, geniet van het dragen. Je kindje lekker warm tegen je aan. Lekker buiten zijn. Laat de kou vooral geen reden zijn om niet meer te dragen…


!!! Let er op dat je kindje altijd ruimte houdt om goed te kunnen ademen, liever niet met het hoofdje onder de jas/cover/ etc.!!!

Liefs
Draagmemmie