Waarom dragen

 

Wist je dat wij onze kinderen van oudsher altijd hebben gedragen?
Dat dit voor de mens heel natuurlijk is? 

Vast niet!

Gedurende de jaren heen zijn we het dragen helemaal kwijt geraakt. (zie ook de geschiedenis van het dragen) 
Van oorsprong zijn wij, net als de apen, dragers. Wij horen onze baby's bij ons te dragen. Hier is ons lijf én het lijf van ons kindje op gebouwd. Onze baby's hebben niet voor niks nog altijd de grijpreflex. Hun handjes en voetjes staan, net als bij aapjes, naar binnen om zich aan hun moeder vast te klemmen. En mama heeft zo'n mooi zitje op haar heup waar je je kindje automatisch op draagt.

Herken je dit ook?

Je baby'tje valt bij jou op je buik of in je armen in slaap, je legt hem weg en hij wordt direct wakker. Vaak gaat hij dan ook nog weer huilen. En dat terwijl hij zo lekker sliep! Hoe kan dat nou? Gefrustreerd begint het in slaap brengen weer opnieuw...
Terwijl je kindje puur instinctief gedrag laat zien.  Het instinct van onze kinderen is namelijk nog niet verder ontwikkeld dan de oertijd. En in die tijd betekende weggelegd worden, gevaar! Hij was overgeleverd aan de natuur en er kon ieder moment een sabeltandtijger komen om hem op te peuzelen. Brullen!!! En dan direct ook mama haar instinct in werking stellen, want die wil direct haar kindje op pakken als haar kindje huilt. 

Instinct dus!

Door te huilen zal mama hem oppakken (want zo zijn de mama-hersenen immers ingesteld) en heeft het baby'tje een grotere overlevingskans. 
Hartstikke leuk natuurlijk, maar tegenwoordig moeten we iets meer doen dan onze grot schoon houden. We werken, we sporten, we moeten oudere kinderen van en naar school brengen, etc. Hoe doe je dit als je je kindje niet weg kunt leggen zonder dat'ie gaat brullen? Daar komt het dragen om de hoek kijken. Het kindje hangt lekker op zijn veilige vertrouwde plekje en jij hebt je handen vrij voor allerlei andere dingen die ook moeten gebeuren. 

Een kindje wil liever ook niet op zijn rug liggen; dan ligt zijn kwetsbare buik open en bloot voor het grijpen voor deze enge sabeltandtijger. Hij heeft geen idee dat hij hartstikke veilig in zijn wiegje ligt. En helaas kunnen we hem dat ook niet duidelijk maken...
De hersenen van een baby zijn namelijk nog druk in ontwikkeling. Een mensenbaby wordt namelijk geboren met maar 20% van zijn hersencapaciteit.  De rest moet de komende jaren groeien. Wist je dat het dragen van je kindje zeer positief bijdraagt aan het ontwikkelen van deze hersencapaciteit? Een gedragen kindje heeft zelfs een grotere hersenontwikkeling dan een niet gedragen kindje! Hup snel in de draagdoek dus!

Gedragen kinderen hebben veelal een grotere hersenontwikkeling maar we zien vaak ook een grotere emotionele ontwikkeling en taalontwikkeling. Door je kindje dicht bij je te dragen voelt je kindje jou emoties. Hij voelt hoe jij hier mee omgaat en leert hier van. Dit zelfde geldt ook voor de taalontwikkeling. Je kindje luistert naar jou, hoe klein hij ook nog is en neemt alles van je over. Terwijl jij dacht dat je kindje lekker lui in die draagdoek lag te slapen, dan heb je dat helemaal mis. Hij is keihard aan het werk!

Door het fysieke contact komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zit met name op je borst en op je polsen, de plekken waarmee je je kindje vast houdt, knuffelt én draagt. Wist je trouwens dat het op je borst voor je pasgeboren kindje net zo ruikt als in de baarmoeder? Oxytocine bevordert ook de borstvoeding en heeft een rustgevende werking op ouder en kind. 
Oxytocine is hartstikke fijn, en stiekem een beetje verslavend. Dragen is hierdoor zo enorm fijn. Het is niet voor niks dat het weer steeds meer gedaan wordt!

En dan heb je nog het lichamelijke aspect. Als je je kindje ergonomisch draagt dan zorg je ervoor dat zijn heupjes/heupkom optimaal kunnen ontwikkelen. Het lichaam wordt gestimuleerd waardoor hij een goede spierspanning opbouwt en leert stabiliseren. 

Kortom dragen is zo veel meer dan alleen je kindje in een drager doen. Het is zoveel meer dan alleen maar praktisch. Het is zo enorm goed voor je kindje dat ik eigenlijk vind dat ieder kindje gedragen moet worden! 


***Dragen bevordert ook een veilige hechting, maar hier heb ik al een flink stuk over geschreven: www.draagmemmie.jouwweb.nl/blog/hechting


Liefs
Draagmemmie