Blends, verschillen in geweven draagdoeken

 
Je kunt in draagdoekenwereld te kust en te keur. Er is zo veel mogelijk. Zo veel te koop. Voor iedere portemonnee wat wils. Je hebt natuurlijk (heel grofweg gezegd) de draagzakken en de doeken.
 
Ik zal nu verder in gaan op de doeken. Want ook hierin heb je weer heel veel verschillende mogelijkheden.
Ten eerste is er verschil tussen de rekbare en de geweven doek. De rekbare doek, of de tricot slen is (het woord zegt het al) rekbaar. Er zit rek in de stof. Er is maar een knoop mogelijk, de PWCC. Maar ook de rekbare doek laat ik links liggen als het gaat om blends.
 
Blends, wat zijn dat nou eigenlijk. Wat betekent het?
Het doelt op de samenstelling van de geweven draagdoek. Je hebt de meest gangbare geweven draagdoek met 100 procent katoen, maar je hebt ook doeken met linnen, met repreve, met wol, met hennep, met bamboe, met zijde, enz. De draagdoek bevat over het algemeen katoen, maar wordt gemengd met een blend. Dus 60% katoen en 40% linnen. Of 70% katoen en 30% wol. Maar ook 50% katoen, 25% linnen en 25% wol. Ik noem maar wat. Deze samenstellingen noem je blends. Iedere samenstelling heeft zijn eigen eigenschappen. Als je katoen met linnen en wol mengt kun je je voorstellen dat je van al deze drie zo hun eigenschappen zult terug zien of voelen.
Deze blends kun je onder verdelen in verschillende prijsklassen. Denk aan de gewone goedkopere schapenwol of de duurdere kasjmier, alpaca of yak-wol. Je kunt je voorstellen dat een doek met de duurdere stofsoorten ook flink prijziger zijn. Sommige zijn duizenden euro’s!
 
De samenstelling van de doek bepaald ook hoe de doek draagt. Om álle blends te beschrijven is heel veel werk, dus ik zal hier de meest voorkomende benoemen.
Overigens heeft de blend (niet altijd) iets te maken met de draagkracht van een doek, dit heeft mijn inziens ook veel met de dikte/ zwaarte* van de doek te maken.
 
Katoen
Een allrounder binnen de draagdoek. Geschikt voor peuters en pasgeboren kindjes. Hoe zwaarder de doek, des te sterker hij is. Deze doeken zijn sterk en slijten niet snel. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, ze kunnen in de wasmachine en (soms) in de droger. De meeste draagdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Katoen is vocht absorberend en koel.
 
Linnen
Vaak zijn dit nog iets sterkere doeken. Ik gebruik zelf graag linnen doeken bij mijn zwaardere peuter. Maar ook hier geldt dat de dikte van de doek ook van belang is. Linnen in de doek, betekent net als bij kleding, dat de doek luchtig is. Linnen wordt gebruikt in combinatie met katoen, waarbij het katoen qua percentage vaak iets overheerst. Linnen draagdoeken kunnen in het begin erg ‘stug’ zijn. Dit betekend dat ze niet heel makkelijk knopen. Hoe meer je de doek gebruikt, des te soepeler hij wordt.
 
Hennep
Hetzelfde idee als bij linnen. Hennep staat bekend om zijn draagkracht. In de doek zie je vaak oneffenheden. Dit hoort bij een draagdoek met hennep.
 
Bamboe
In combinatie met katoen is dit een hele zachte draagdoek. Heel erg fijn bij kleine baby’tjes. Een draagdoek met bamboe is vaak wat dunner, luchtig in de zomer, maar het vereist wel een nette knooptechniek. Daarnaast is bamboe antibacterieel en heeft het vaak een mooie glans.
 
Wol
Wol is temperatuur- regulerend; koel in de zomer en warm in de winter. Net als bij kleding kan een wollen draagdoek kriebelen. Dit verschilt per merk en welke soort wol er gebruikt wordt. Wol is vaak erg zacht en geschikt voor kleine kindjes. Wol vormt zich heel erg mooi naar het lichaam, meer dan katoen. Een wollen doek is echter wel bewerkelijk. Er wordt aangeraden deze op de hand te wassen en de doek nooit uit te wringen ivm het vervilten van de doek.
 
Zijde
Deze doeken komen vaak al erg zacht uit de verpakking. Doeken met zijde zijn meestal wat gladder wat weer een speciale knooptechniek vraagt. De stof glijdt wat meer. Zijde is heel zacht. De doek glanst vaak mooi.
(Bourette zijde is een zijdesoort met meer structuur, deze glanst minder. Hij gripvoller en meer geschikt voor peuters)
 
 
Repreve
Deze stof wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen en bevat geen BPA. Via een speciaal proces worden deze flessen omgezet in repreve vezels die weer verwerkt worden in garens. Repreve is zacht, soepen en temperatuur- regulerend.
 
Tencel
Dit wordt gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose. Het is zo zacht als zijde, heel sterk en makkelijk in de omgang. Het is temperatuur regulerend en vocht absorberend.
 
 
Zoals je kunt zien is er heel veel mogelijk. Een draagdoek is niet zomaar een doek. En als je het eenmaal een beetje in de gaten hebt, werkt het zoeken naar jouw ideale draagdoek enorm verslavend en heb je voor je het weet, net als ik, een enorme ‘stash’. Een grote verzameling doeken.
 
 
Liefs 
Draagmemmie
 
 
* De dikte/ zwaarte van een draagdoek kun je aflezen in gram/cm. Hoe dikker de doek, hoe meer gram er per cm staat