Wie ben ik?

 

Mijn naam is Josette en ik woon samen met mijn man en vier zoontjes in een klein dorpje in Friesland. Vanuit dit kleine dorpje rijd ik met mijn auto door Friesland om bij mensen thuis draagconsulten te geven. Ik doe dit al sinds 2016 met heel veel plezier. 

Waarom ik dit doe? 
Ik zal het je vertellen!

Toen ik voor het eerst moeder werd ging er een hele hoop mis. Ons kindje is heel ziek geweest direct na de bevalling waardoor hij het eerste jaar heel erg veel heeft gehuild. Ik heb hem toen heel veel op mijn arm gedragen maar nooit in de doek. De adviezen van doktoren en andere 'kenners' pasten niet bij me, maar ik durfde er ook niet goed tegen in te gaan. Ik liet hem soms huilen, maar wilde dit niet waardoor ik weer met hem op mijn arm rond liep. Toen onze tweede vrij vlot na hem geboren werd én deze ook zo enorm veel huilde heb ik uit pure wanhoop een doek gekocht

De magie van de doek deed direct zijn werk.
Mijn kind werd stil!

Je begrijpt dat ik direct fan was van het dragen. Ik droeg hem dagelijks en raakte steeds meer besmet met het draagvirus.
Mijn stash (verzameling draagdoeken) groeide gestaag en ik leerde steeds meer knopen en probeerde steeds meer uit. Ik nam consulten om het dragen goed onder de knie te krijgen en genoot er volop van.

Toen ik er achter kwam dat kindje drie ook vlot zou komen, was het dragen voor mij mijn reddingsboei. Ik had mijn draagdoeken, dus het zal wel goedkomen...

Ons derde en vierde kindje zaten vanaf dag 2 in de doek. Heerlijk! Ik genoot volop van mijn drie kinderen. Soms had ik ééntje op mijn rug én ééntje op mijn buik. Fantastisch, ik voelde me een enorme powermama! Dit gevoel gun ik iedere mama! Het gevoel je kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben. 

Ik kreeg vanaf toen ook steeds vaker de vraag 'hoe je dat nou eigenlijk doet'. Dan probeerde ik het uit te leggen maar ik merkte dat me dit niet goed lukte. Toen ik de cursus draagconsulente voorbij zag komen was ik direct enthousiast. Nu kon ik het mensen GOED aanleren en anderen enthousiast maken voor iets wat zo fijn is voor ouder en kind. Ik besloot om me op te geven en de cursus draagconsulente bij het Instituut voor de Hechting te gaan doen. 

Inmiddels heb ik al heel veel ouders het knopen met een doek mogen leren. Er zijn  regelmatig dragers of doeken uit logeren en ik ben druk met het geven van voorlichting en het geven van consulten. Het is enorm veelzijdig werk.
Ik geniet van het doen van consulten en de mensen die ik dan ontmoet. Al die kleine baby'tjes blijven me vertederen.

In 2018 deed ik ook de cursus 'draagwijzen voor zwangeren' waarbij de geweven draagdoek ingezet wordt bij het zwangere lichaam. Bekkenpijn, rugpijn of de zware buik worden ondersteund of verminderd. Het vraagt een speciale manier van knopen waarbij de doek de zwakke punten kunnen ondersteunen. Inmiddels ben ik in verwachting van ons vierde kindje en gebruik ik deze draagwijzen regelmatig zelf. Zo fijn!

Ik volg regelmatig masterclasses of scholingen om bij te blijven in de nieuwste ontwikkelingen. Ik onderhoud goed contact met mijn collega-draagconsulenten en geniet van hun enthousiasme en expertise.. 

Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO) had ik me al gespecialiseerd in de kinder- en jeugdpsychiatrie en wist ik al het een ander van het tot stand komen van een veilige hechting af. Nu ik me steeds meer verdiep in het dragen en leer dat dragen bijdraagt aan een veilige hechting vind ik het helemaal belangrijk dat mensen het belang van dragen leren. 

Regelmatig organiseer ik bij mij thuis draagmeets waar mensen gratis advies over dragen kunnen krijgen. Deze ochtenden zijn meestal druk bezocht en zijn erg gezellig. Ook ben ik regelmatig te vinden bij ouder-cafés om over het dragen te vertellen. 

Ik heb mijn consultprijzen expres erg laag gehouden, zodat een consult voor iedereen betaalbaar is. Ik wil dat het dragen laagdrempelig is voor iedereen en dat iedereen het mag leren. Mijn missie is dat ieder kind gedragen gaat worden. Dat ieder kind de geborgenheid voelt die het zo nodig heeft. Dat iedere  ouder ervaart hoe fijn dragen is. Daar blijf ik me voor inzetten! 

Liefs Draagmemmie