Wie ben ik?

 

Mijn naam is Josette Zwier en sinds 2016 ben ik werkzaam als draagconsulente. Ik heb de afgelopen jaren al heel veel ouders mogen helpen met het dragen van hun kindje en mocht al heel veel vragen beantwoorden. Maar waarom ben ik dit werk gaan doen? Wat drijft mij? Ik zal het hieronder vertellen. 

In 2012 stond voor mij de wereld stil. Na een pittige zwangerschap, een zware bevalling werd ik moeder van een prachtig jongetje. Ik was enorm trots, maar heb nooit een roze wolk gezien...

Ons kindje werd ziek, heel ernstig ziek. 

Hij kreeg meningitis direct na de bevalling. Het was een zware en spannende tijd waarin we een hele poos in het ziekenhuis moesten verblijven. Gelukkig heeft hij het allemaal gered en huppelt er hier nu een enthousiast kindje om.
Door de meningitis en de onderzoeken (lumbaalpunctie) huilde hij enorm veel, ik heb hem altijd veel gedragen, helaas niet in de doek. Had ik toen maar geweten wat ik nu weet... Gelukkig was mijn instinct zo enorm sterk dat ik hem nooit heb laten huilen. 
Toen onze tweede vrij vlot na hem geboren werd én deze ook zo enorm veel huilde heb ik uit pure wanhoop een doek gekocht.

De magie van de doek deed direct zijn werk.
Mijn kind werd stil!

Je begrijpt dat ik direct fan was van het dragen. Ik droeg hem dagelijks en raakte steeds meer besmet met het draagvirus.
Mijn stash (verzameling draagdoeken) groeide gestaag en ik leerde steeds meer knopen en probeerde steeds meer uit. Ik nam consulten om het dragen goed onder de knie te krijgen en genoot er volop van.

Toen ik er achter kwam dat kindje drie ook vlot zou komen, was het dragen voor mij mijn reddingsboei. Ik had mijn draagdoeken, dus het zal wel goedkomen...

Ons derde kindje zat vanaf dag 3 in de doek. Heerlijk! Ik genoot volop van mijn drie kinderen. Soms had ik ééntje op mijn rug én ééntje op mijn buik. Fantastisch, ik voelde me een enorme powermama!

Ik kreeg vanaf toen ook steeds vaker de vraag 'hoe je dat nou eigenlijk doet'. Dan probeerde ik het uit te leggen maar ik merkte dat me dit niet goed lukte. Toen ik de cursus draagconsulente voorbij zag komen was ik direct enthousiast. Nu kon ik het mensen GOED aanleren en anderen enthousiast maken voor iets wat zo fijn is voor ouder en kind. Ik besloot om me op te geven en de cursus draagconsulente bij het Instituut voor de Hechting te gaan doen. 

Inmiddels heb ik al heel veel ouders het knopen met een doek mogen leren. Er zijn  regelmatig dragers of doeken uit logeren en ik ben druk met het geven van voorlichting en het geven van consulten. Het is enorm veelzijdig werk.
Ik geniet van het doen van consulten en de mensen die ik dan ontmoet. Al die kleine baby'tjes blijven me vertederen.

Afgelopen jaar deed ik ook de cursus 'draagwijzen voor zwangeren' waarbij de geweven draagdoek ingezet wordt bij het zwangere lichaam. Bekkenpijn, rugpijn of de zware buik worden ondersteund of verminderd. Het vraagt een speciale manier van knopen waarbij de doek de zwakke punten kunnen ondersteunen. Inmiddels ben ik in verwachting van ons vierde kindje en gebruik ik deze draagwijzen regelmatig zelf. Zo fijn!

Ik volg regelmatig masterclasses of scholingen om bij te blijven in de nieuwste ontwikkelingen. Ik onderhoud goed contact met mijn collega-draagconsulenten en geniet van hun enthousiasme en expertise. Zo heb ik een nauwe samenwerking met de webshop www.ooiebeest.nl. wat voor klanten een groot voordeel kan zijn. Al is het alleen maar om de korting die ik kan bieden!

Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO) had ik me al gespecialiseerd in de kinder- en jeugdpsychiatrie en wist ik al het een ander van het tot stand komen van een veilige hechting af. Nu ik me steeds meer verdiep in het dragen en leer dat dragen bijdraagt aan een veilige hechting vind ik het helemaal belangrijk dat mensen het belang van dragen leren. 

Regelmatig organiseer ik bij mij thuis draagmeets waar mensen gratis advies over dragen kunnen krijgen. Deze ochtenden zijn meestal druk bezocht en zijn erg gezellig. Ook ben ik regelmatig te vinden bij ouder-cafés om over het dragen te vertellen. 

Ik heb mijn consultprijzen expres erg laag gehouden, zodat een consult voor iedereen betaalbaar is. Ik wil dat het dragen laagdrempelig is voor iedereen en dat iedereen het mag leren. Mijn missie is dat ieder kind gedragen gaat worden. Dat ieder kind de geborgenheid voelt die het zo nodig heeft. Dat iedere  ouder ervaart hoe fijn dragen is. Daar blijf ik me voor inzetten! 

Liefs Draagmemmie