Verschillende knopen

De Fwcc, de Ruck, de DH...

Als je net begint met knopen zijn dit allemaal termen die je oren doen toeteren. Het dragen heeft sowieso een beetje zijn eigen taaltje, denk eens aan stash of sleepydust. Of wat denk je van fluffymail?

Maar de FWCC, de Ruck en de DH zijn verschillende knopen welke je gebruikt voor een geweven draagdoek. Ik heb de vijf meest voorkomende knopen beschreven. Er zijn enorm veel knopen te doen. Voor iedere knoop heb je ook een eigen maat doek. Vonvavoom heeft hier een mooi overzicht van. www.vonvavoom.nl/nl/info-over-dragen/overzicht-van-knopen-met-een-geweven-draagdoek/

De FWCC is de Front Wrap Cross Carry, de meest gebruikte knoop voor op je buik. (zie foto) De FWCC gaat over het hele ruggetje van je kindje en over jouw gehele romp waardoor het een enorm comfortabele knoop is voor je kindje als voor jou. Deze knoop is geschikt voor zowel newborn en grotere kinderen. 

 

Een variant op de FWCC is de FCC, Deze knoop is geschikt vanaf een maand of vier als je kindje zijn hoofdje goed omhoog kan houden. Er gaan twee lagen over het ruggetje van je kindje. Het is een fijne en sterke knoop. 

 

De RUCK is de basisknoop voor het rugdragen. Deze is in theorie geschikt voor pasgeboren baby's omdat je je kindje hoog op je rug draagt waardoor hij/zij de natuurlijke bolling van zijn rug kan maken. In praktijk leer ik deze knoop liever aan ervaren doekdraagsters aan. Het is best lastig om je kindje veilig op je rug te krijgen én om juist en veilig te knopen. 

De Double Hammock (DH) is een knoop voor wat grotere kindjes. Zodra je kindje zélf tot zit kan komen kun je deze rugknoop gaan doen. De DH is een torsoknoop, wat betekent dat je kindje iets lager op je rug zit. Het is een meerlaagse knoop; er gaan meerdere lagen over het ruggetje van je kindje. Heel veel dragers vinden dit één van de meest fijne knopen. 


De Kangaroo  is een knoop welke je op je buik knoopt en is geschikt vanaf geboorte. Het is een knoop welke enkellaags over het ruggetje van je kindje gaat. Ik vind hem heel fijn, maar ik ken ook moeders die hem lastig vinden. Hij wordt meestal gebruikt voor kleine baby'tjes maar ik vind hem zeker ook geschikt voor wat grotere kindjes, mits je hem maar goed knoopt. 

 

Heb je vragen over een knoop, of wil je ze graag leren?
Neem even contact met me op!

Dit zijn de basisknopen en kan ik je heel makkelijk gedurende een consult aanleren.

Liefs
Draagmemmie