Verschillende knopen

De Fwcc, de Ruck, de DH...

Als je net begint met knopen zijn dit allemaal termen die je oren doen toeteren. Het dragen heeft sowieso een beetje zijn eigen taaltje, denk eens aan stash of sleepydust. Of wat denk je van fluffymail?

Maar de FWCC, de Ruck en de DH zijn verschillende knopen welke je gebruikt voor een geweven draagdoek. Ik heb de vijf meest voorkomende knopen beschreven. Er zijn enorm veel knopen te doen. Voor iedere knoop heb je ook een eigen maat doek. Vonvavoom heeft hier een mooi overzicht van. www.vonvavoom.nl/nl/info-over-dragen/overzicht-van-knopen-met-een-geweven-draagdoek/

De FWCC is de Front Wrap Cross Carry, de meest gebruikte knoop voor op je buik. (zie foto) De FWCC gaat over het hele ruggetje van je kindje en over jouw gehele romp waardoor het een enorm comfortabele knoop is voor je kindje als voor jou. Deze knoop is geschikt voor zowel newborn en grotere kinderen. 

Een variant op de FWCC is de FCC, Deze knoop is geschikt vanaf een maand of vier als je kindje zijn hoofdje goed omhoog kan houden. Er gaan twee lagen over het ruggetje van je kindje. Het is een fijne en sterke knoop.

De SCC is een makkelijke knoop die je eventueel met een ring kunt afknopen. Omdat er twee lagen over het ruggetje van je kindje gaan is deze knoop geschikt vanaf een sterke nek-balans. 

De DCC is een knoop die veel op de SCC lijkt en is fijn voor snelle draagmomenten. Je draagt je kindje op je buik. Het voordeel van deze knopen is ook dat je ze vooraf kunt knopen en niet helemaal los hoeft te halen als je je kindje even niet meer draagt.

De Kangaroo is een knoop welke je op je buik knoopt en is geschikt vanaf geboorte. Het is een knoop welke enkellaags over het ruggetje van je kindje gaat. Ik vind hem heel fijn, maar ik ken ook moeders die hem lastig vinden. Hij wordt meestal gebruikt voor kleine baby'tjes maar ik vind hem zeker ook geschikt voor wat grotere kindjes, mits je hem maar goed knoopt.

Heupdragen met een schuifknoop is een fijne manier van knopen als je kindje iets meer van de wereld wil zien. Het lijkt enorm veel op het dragen met een ringsling. Geschikt vanaf new born

Heupdragen met een lange geweven doek is ook erg fijn. Doordat je het zitje 'zekert' vinden mensen deze knoop veiliger en prettiger aanvoelen dan het dragen met een ringsling.

De RUCK is de basisknoop voor het rugdragen. Deze is in theorie geschikt voor pasgeboren baby's omdat je je kindje hoog op je rug draagt waardoor hij/zij de natuurlijke bolling van zijn rug kan maken. In praktijk leer ik deze knoop liever aan ervaren doekdraagsters aan. Het is best lastig om je kindje veilig op je rug te krijgen én om juist en veilig te knopen.

De Double Hammock (DH) is een knoop voor wat grotere kindjes. Zodra je kindje zélf tot zit kan komen kun je deze rugknoop gaan doen. De DH is een torsoknoop, wat betekent dat je kindje iets lager op je rug zit. Het is een meerlaagse knoop; er gaan meerdere lagen over het ruggetje van je kindje. Heel veel dragers vinden dit één van de meest fijne knopen. 

Secure High Back Carry is een knoop voor kindjes die zelf gaan zitten i.v.m. de dubbele lagen doek die over het ruggetje gaan.  Het is een knoop waarmee je je kindje op je rug draagt. 

 

Dit zijn de zogeheten basis-knopen. Er zijn er echter nog véél meer. 
Ik kan ze je allemaal aanleren. 
Lijkt het je leuk? Stuur dan een berichtje naar een van de socials of klik HIER 

 

Liefs
Draagmemmie 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb