De Voordelen van het dragen

 

Goed voor de hechting van je kindje
Goed voor de emotionele ontwikkeling van je kindje
Goed voor de hersenontwikkeling van je kindje
Goed voor de taalontwikkeling van je kindje
Goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je kindje
Praktisch voor mama (of papa)
Én heel natuurlijk

 

 

 

Goed voor de hechting;
Een kindje dat gedragen wordt is dicht bij zijn ouder. Dit alleen al bevordert de veilige hechting. Een kleine baby voelt zich nog geen individu, maar is nog één met zijn moeder. Hij ervaart hier nog geen verschil in. Pas vanaf 8 maanden ontwikkelt je baby zijn eigen 'ik'. Dit kenmerkt zich door de verlatingsangst die ze rond die tijd kunnen krijgen. 
Je kindje voelt zich het veiligst en fijnst bij zijn moeder (of vader/verzorger/etc) Hij hoort je ademhaling en je stem. Hij ruikt en voelt je, net als in je buik. 
Doordat je kindje zo dichtbij je is, zie, voel én ruik jij al zíjn signalen erg snel. Je kunt snel inspringen op honger, een vieze luier of ander ongemak. Hierdoor voelt je kindje zich gehoord. Hij durft er op te vertrouwen dat zijn ouder(s) er voor hem zijn. En dát bevordert de hechting tussen ouder en kind. (Klik HIER als je meer over hechting wilt weten.)

Goed voor de emotionele ontwikkeling;
Zoals ik al schreef kun je, als je je kindje draagt, snel inspringen op zijn behoeften. Het kindje voelt zich gehoord en veilig waardoor hij emotioneel optimaal kan ontwikkelen. 
Door je kindje te dragen is hij dichtbij jou, bij jouw emoties. Hij ziet en voelt hoe jij reageert. Jullie zijn immers (in zijn ogen) nog één geheel. Jouw emoties zijn die van hem. Hij voelt en ervaart hoe jij met jouw emoties omgaat en leert dit zelf ook. Als jij schrikt en daarna weer rustig wordt ervaart je kindje dit ook. Hij voelt de schrik en zal misschien gaan huilen. Daarna voelt hij dat jouw hartslag rustiger wordt en zal zelf ook kalmeren. Mooi systeem hé?

Goed voor de hersenontwikkeling; 
Mensenbaby's worden geboren met maar 25% van hun hersencapaciteit. Pas rond hun tweede jaar is er (bijna) 100% aangelegd. Voor een optimale ontwikkeling van de hersenen moet er op een positieve liefdevolle wijze met het baby'tje om worden gegaan. 
Bij de ontwikkeling van alle gebieden in de hersenen komt het belang van snel en adequaat reageren op de behoefte van een baby, positieve interactie met een baby en lichaamscontact steeds weer naar voren. Het dragen van je kindje helpt hier bij. Als je je kindje draagt voorzie je in de enorme behoefte aan lichaamscontact die je baby'tje heeft. Dragen vermindert de stress bij je kindje en het helpt bij het troosten. Door je kind te dragen breng je het op positieve manier in contact met diverse prikkels die de hersenontwikkeling en de aanleg van de verbindingen in de hersenen stimuleren. (Bron; draagdoekconsulenten)

Goed voor de taalontwikkeling; 
Doordat je je kindje dichtbij je draagt ziet en hoort hij jou. Hij hoort je stem en ziet je mond de klanken vormen. Hij ziet de mimiek van je gezicht en de stand van je mond. Hij voelt de emoties achter de woorden die je zegt. Hij is heel hard aan het observeren en leren terwijl jij een gesprek met de buurvrouw voert!

Goed voor de lichamelijke ontwikkeling; 
Als je ergonomisch draagt zorg je ervoor dat je kindje zijn lichaampje optimaal kan ontwikkelen. De druk op zijn lijfje is goed verdeeld en de heupjes krijgen kans om volledig en juist te ontwikkelen. Heb je wel eens een spreidbroekje gezien? Deze kindjes zitten bijna in dezelfde houding als in een ergonomische drager. En dat is niet voor niks! In deze houding wordt de gehele heupkom omsloten en kan deze zich volledig ontwikkelen.
Het lichaam wordt gestimuleerd waardoor hij een goede spierspanning opbouwt en leert stabiliseren.

Praktisch; 
Heb je wel een geprobeerd te stofzuigen terwijl je een kind op je arm hebt? Of ken je het beruchte huil-uurtje zo rond etenstijd? Of ben je wel eens met een kinderwagen op het strand geweest? Als je op één of meer van deze vragen JA hebt geantwoord, dan weet je wel dat dragen enorm praktisch kan zijn. Je kindje in de draagdoek dichtbij je, maakt dat je net even makkelijker de was kunt wegwerken. Koken met je kindje op je rug is ideaal tijdens het beruchte huiluurtje en op het strand kun je úren wandelen met je baby'tje op je buik. 

Én heel natuurlijk; 

Wist je dat wij onze kinderen van oudsher altijd hebben gedragen?
Dat dit voor de mens heel natuurlijk is? 

Vast niet!

Gedurende de jaren heen zijn we het dragen helemaal kwijt geraakt. Van oorsprong zijn wij dragers. Net als de apen waar we van af stammen,  horen wij onze baby's bij ons te dragen. Hier is ons lijf én het lijf van ons kindje op gebouwd. Onze baby's hebben niet voor niks nog altijd de grijpreflex. Hun handjes en voetjes staan, net als bij aapjes, naar binnen om zich aan hun moeder vast te klemmen. En mama heeft zo'n mooi zitje op haar heup waar je je kindje automatisch op draagt.

Herken je dit ook?

Je baby'tje valt bij jou op je buik of in je armen in slaap, je legt hem weg en hij wordt direct wakker. Vaak gaat hij dan ook nog weer huilen. En dat terwijl hij zo lekker sliep! Hoe kan dat nou? Gefrustreerd begint het in slaap brengen weer opnieuw...
Waarom doet je kindje dit? Is hij (of zij) nu al aan het manipuleren?

Nee!

Het instinct van onze kinderen is namelijk nog niet verder ontwikkeld dan de oertijd. En in die tijd betekende weggelegd worden, gevaar! Onze organen zitten (grotendeels) in onze kwetsbare buik. Als je kindje op zijn rug ligt, ligt dit kwetsbare deel 'bloot'. Onze kinderen weten niet dat ze veilig zijn in hun mooie warme kamertjes. Ze weten niet dat papa en mama in de buurt zijn. Nee, zij denken dat ze (net als in de oertijd) overgeleverd zijn aan de sabeltandtijger of een mamoet...Dat is brullen!!! Want dan pakt mama mij wel op en ben ik veilig. 

Instinct dus!

Door te huilen zal mama hem oppakken (want zo zijn de mama-hersenen immers ingesteld) en heeft het baby'tje een grotere overlevingskans. 
Hartstikke leuk natuurlijk, maar tegenwoordig moeten we iets meer doen dan onze grot schoon houden. We werken, we sporten, we moeten oudere kinderen van en naar school brengen, etc. Hoe doe je dit als je je kindje niet weg kunt leggen zonder dat'ie gaat brullen? Daar komt het dragen om de hoek kijken. Het kindje hangt lekker op zijn veilige vertrouwde plekje en jij hebt je handen vrij voor allerlei andere dingen die ook moeten gebeuren. 

Door het fysieke contact komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zit met name op je borst en op je polsen, de plekken waarmee je je kindje vast houdt, knuffelt én draagt. Wist je trouwens dat het op je borst voor je pasgeboren kindje net zo ruikt als in de baarmoeder? Oxytocine bevordert ook de borstvoeding en heeft een rustgevende werking op ouder en kind. 
Oxytocine is hartstikke fijn, en stiekem een beetje verslavend. Dragen is hierdoor zo enorm fijn. Het is niet voor niks dat het weer steeds meer gedaan wordt!

Kortom dragen is zo veel meer dan alleen je kindje in een drager doen. Het is zoveel meer dan alleen maar praktisch. Het is zo enorm goed voor je kindje dat ik eigenlijk vind dat ieder kindje gedragen moet worden! 


Liefs
Draagmemmie

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb