Dragen tijdens warmte of kou

Een vraag die veel gesteld wordt is; 

Wat doe ik mijn kindje aan in de draagdoek? 

Tijdens de zomer is het snel te heet, terwijl je in de winter al snel bang bent dat je kindje het koud krijgt. Best lastig soms!
In het schema hieronder zie je wat je je kindje aan kunt doen bij welke temperatuur. 
Onderkoeling is een risico maar oververhitting óók! De juiste temperatuur voor je kindje is dus heel belangrijk (naast dat het gewoon prettig is)

Hoe kun je aan je kindje zien dat het te warm of te koud is?
Als je kindje heel warm is, wordt het erg rood in het gelaat, zal het gaan transpireren en hoogstwaarschijnlijk gaan protesteren in de doek (of drager) Hij geeft hiermee aan dat hij zich niet prettig voelt. Als je in zijn nekje voelt zal het warm en plakkerig aanvoelen. Je haalt je kindje dan uit de doek en laat hem rustig! afkoelen (te snel afkoelen kan gevaarlijk zijn). Eventueel doe je hem wat kleertjes uit.

Als je kindje koud wordt dan zal het blauwe lipjes krijgen. Een koud kindje kán ongemak aangeven door te draaien in de doek, maar dit hoeft niet! Een koud kindje kan ook wat suf zijn. Als je in zijn nekje voelt zal dit heel koud aanvoelen. Tijd om je kindje uit de drager te halen en hem meer kleertjes aan te doen of een extra laagje over jullie heen te doen als je wilt blijven dragen. 

Hou met het voelen van het nekje van je kindje altijd rekening met je eigen temperatuur. Als jij koude handen hebt, zal iets al snel warm aanvoelen en als je warme handen hebt zal iets sneller koud aanvoelen. Blijf je kindje observeren en haal hem bij twijfel uit de doek. 

Er zijn verschillende manieren om je kindje warm te houden. 

  • Draagcover; een soort zak die je over je kindje en onder je jas aan kunt doen om je kindje te beschermen tegen regen en kou
  • Draag-fleecevest; een speciaal vest met een insert die je als jas aan doet en waar je kindje onder komt. Geschikt voor mildere dagen, niet voor de winterse kou
  • Draagjas; een jas die ontworpen is voor de dragende moeder met extra ruimte voor het kindje en 'inkepingen' op de buik of op de rug waar het hoofdje van het kindje door kan. Lekker warm voor de winter
  • Draagponcho; een poncho met 'inkepingen' waar het hoofdje van het kindje doorheen kan. Geschikt voor mildere dagen
  • Dekentje; een goedkoop alternatief is om een dekentje (of twee) om jou en je kindje heen te 'knopen' Je schuift het dekentje tussen de schouderbanden van je draagdoek of draagzak. 

Het belangrijkste is dat jullie beiden fijn zitten in de drager. De een is sneller warm dan de ander. Daarom zijn dit richtlijnen. Door in de nek van je kindje zijn temperatuur te blijven controleren en te blijven observeren weet je hoe je kindje zich voelt. 

Nog een paar tips; 

  • De H&M had altijd losse colletjes die je onder het jasje van je kindje aan kon doen. Dan blijft het nekje lekker warm en heb je geen last van de lange lappen van de stof van de shawl.
  • Denk om de scherpe delen van je jas (rits/knopen/etc) Het zou zonde zijn als je doek of drager beschadigt.
  • Als je je kindje een onesie of berenpakje aantrekt, denk er dan om dat hier geen voetjes of sokjes aan vast zitten. Door de ergonomische houding van je kindje in een draagdoek of draagzak gaat de stof omhoog kruipen en komt er veel druk op de voetjes. Dit is niet prettig voor je kindje. 
  • Een pakje of jasje van teddystof, fleecestof of wol is veel prettiger in een doek of draagzak dan gladde stof. Gladde stof gaat schuiven, dat maakt het knopen van een draagdoek soms een pittige uitdaging. 
  • Zorg ervoor dat de luchtweg van je kindje vrij is. Geen stof o.i.d. over het hoofdje/neusje van je kindje. 

Maar bovenal geniet van het dragen!

Liefs 
Draagmemmie