Draagsystemen



Er zijn zo veel manieren van dragen, maar men maakt vooral onderscheid tussen een draagdoek en een draagzak. Het verschil zit hem vooral in het omdoen. Een doek wikkel je op een speciale manier om je heen en knoop je, terwijl je een full buckle  om klikt. Het is persoonlijk wat je fijner vindt én wat sneller is. Vaak denken mensen dat een draagzak omklikken sneller gaat dan het knopen van een doek, maar een geoefend knoopster kan sneller een doek om hebben dan een drager vast geklikt. Kijk vooral naar wat jou fijn lijkt. 

De verschillende systemen zijn; 

– Full buckle; een draagzak
– Half buckle; half draagzak/ half doek
- Onbu; draagzak zonder buikband
- Mei Tai; Een doek met banden die je knoopt
– Ringsling; een doek met ringen
– Geweven doek; lange katoenen lap stof op meerdere wijzen te knopen
- Rekbare doek; lange lap stof met rek erin op één wijze te knopen


FULL BUCKLE
Een moeilijk woord voor 'draagzak'. Een full buckle klik je om jezelf en je kindje heen. Een full buckle heeft een buikband waar het rugpand aan vastgenaaid zit. Je kindje zit als het ware op de buikband. Aan het rugpand zitten ook de schouderbanden vastgenaaid. Afhankelijk van het type draagzak klik je de schouderbanden ook aan elkaar. Een draagzak kun je aan de hand van clipjes/touwtjes/gespjes verstellen. Er zijn verschillende maten; de baby, de toddler en de pre-school. Afhankelijk van de broekmaat van je kindje zoek je een draagzak passend bij jouw postuur. Er wordt aangeraden altijd de draagzak te passen zodat je zeker weet dat deze lekker bij jou zit. Ik heb verschillende draagzakken in mijn bezit welke je kunt uitproberen. 

HALF BUCKLE
Een half buckle wordt ook wel draagzak genoemd. Een mooi voorbeeld van een half buckle is de Storchenwiege. De buikband gesp je vast terwijl je de schouderbanden moet knopen. Dit is fijn als je toch een beetje wilt knopen. Doordat je knoopt kun je het veel beter afstellen dan met enkel gespen. 

ONBU
Een onbu is een draagzak zónder de buikband. Dit is fijn voor zwangere vrouwen die hun kindje toch graag willen dragen of voor mensen die de druk op hun buik niet prettig vinden. Doordat de buikband ontbreekt is de drukverdeling anders en komt bij een onbu alle druk op de schouders van de drager terecht. De een vindt dit prettig, de ander niet. 

MEI TAI
Een mei tai bestaat uit een rugband met aangenaaide schouder en buikbanden. De buikband moet geknoopt worden, net als de schouderbanden. Doordat alles van draagdoekenstof is kun je de drager in zijn geheel goed aanspannen. 

RINGSLING
Een doek met aangenaaide ringen. Door de stof op een bepaalde wijze door de ringen te halen, gebruik je de ringen tijdens het aanspannen. De ringsling gebruik je vooral voor het heupdragen. Doordat je op één schouder draagt is deze wijze van dragen niet voor iedereen geschikt. 

GEWEVEN DOEK
Een geweven doek is voor vele doeleinden geschikt en past altijd. Je kunt er enorm veel mee. Rugdragen, heupdragen of buikdragen; alles is mogelijk. Er zijn veel verschillende knopen die je kunt leren, maar de basisknopen zijn de FWCC, de Kangaroo, de RUCK en de Double Hammock. 
Er zijn verschillende maten en soorten doeken te koop. Een standaard maat is maat 6 (kledingmaat 36 tot 44) waar je al heel veel knopen mee kunt doen. Vaak kijken mensen op tegen het knopen, maar het knopen is écht niet moeilijk!

REKBARE DOEK
Een rekbare doek is een doek waar rek in zit (het woord zegt het al) Deze doek knoop je op één manier en gaat in drie lagen over je kindje heen. Hij is enorm zacht en prettig voor baby'tjes. De doek knoop je vooraf, handig als je weggaat. Hij is echter minder vergevingsgezind op knoopfouten dan een geweven doek. 

 

VERDER
Het is belangrijk dat een doek of drager het kindje goed ondersteund. Hierbij moet je letten op verschillende zaken, zoals de natuurlijke bolling van de rug, ondersteuning van knieholte tot knieholte en de zogeheten M-houding. (Veel dragers zijn niet ergonomisch; bij vragen kun je me altijd mailen) Als je kindje ergonomisch gedragen wordt zal dit de ontwikkeling van de heupjes ten goede komen.
Je kindje kun je op drie manieren dragen, op je buik, op je heup of op je rug. Altijd met het gezichtje naar jou toe. Op die manier kun jij je kindje de geborgenheid bieden die hij zo nodig heeft. Daarnaast kun jij je kindje goed in de gaten houden, fijn maar ook heel veilig! Als er iets is kun je hier direct op inspringen.

Dragen draagt bij aan een veilige hechting. Doordat het kindje zo dichtbij je is, kun je snel inspringen op zijn behoeftes. Het kindje voelt zich gehoord en geliefd. Door het zo dichtbij je te dragen voelt je kindje zich veilig en geborgen. Je biedt alles wat een klein baby'tje nodig heeft. Hierdoor komt een goede veilige hechting tot stand en zal je kindje zich optimaal gaan ontwikkelen.

Maar dragen is vooral fijn, voor moeder en kind. Je hebt je kindje dichtbij. Je hebt je handen vrij voor oudere kinderen of het huishouden. Je hoeft geen buggy mee te slepen. Je kindje zit op het meest vertrouwde plekje; dichtbij je hart. Hij hoort de stem die hem het meest vertrouwd is, ruikt de geur die hij het beste kent en komt vaak helemaal tot rust in de doek. Hoeveel huilers ik inmiddels tot rust heb zien komen in de doek, zijn niet op een hand te tellen! Waaronder ook mijn eigen kinderen…

Ik ben groot fan van het dragen, met wat voor draagsysteem dan ook. Ik hoop dat andere ouders en hun kinderen dit ook mogen ervaren. Nu begrijp ik dat het maken van een keuze soms een enorme opgave kan zijn, er is zó veel te koop. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een kort artikel geschreven. klik HIER

 

Liefs
Draagmemmie

Maak jouw eigen website met JouwWeb